15 ciekawostek, o których mogliście nie wiedzieć na temat yerba mate
1. Ostrokrzew Paragwajski oraz jego właściwości poznano już w czasach prekolumbijskich.
Roślina jaką jest Ilex paraguariensis wzrastająca głównie na terenach Ameryki Południowej, została poznana i wykorzystywana przez miejscowych Indian Guarani, którzy są swoistymi protoplastami wykorzystania yerba mate jako rośliny do spożycia, a także otoczenia jej niezwykłą otoczką magii i rytualnego podejścia; zobacz: "Czym jest Ostrokrzew Paragwajski?".
2. Początki istnienia yerba mate zostały opisane również jako indiańskie legendy.
Niezwykłość rośliny Guarani można poznać dzięki legendom, które obrazują "boskie" początki istnienia yerba mate; na blogu znajdziecie dwie legendy, które opisują przyjście na świat rośliny, która stała się symbolem gościnności i zdrowia.
"Caa Yari oraz złe moce pod postacią jaguara"
"Caa Yari i Caa Yara"
3. Zakon Jezuitów zapoczątkował rozwój upraw yerba mate w Ameryce Południowej.
Szeroko zakrojone uprawy yerba mate zapoczątkował Zakon Jezuitów, który przebywał na terenach Ameryki Południowej w czasach rozwoju europejskich kolonii. Około 1670 roku powstały pierwsze, działające uprawy Ostrokrzewu Paragwajskiego.
Dzięki misyjnej pracy Zakonu zapoczątkowano proces chrystianizacji kontynentu, a także usposabiano tubylców do europejskich standardów obyczajowych.
Około 1767 roku miejscowe ludy przegnały jezuickich zakonników na rzecz utworzenia własnych państw, co skutkowało później wieloma potyczkami pomiędzy podzielonymi ludami Latynoameryki. Wraz z opuszczeniem przez Jezuitów kontynentu, tak też na pewien czas zapomniano o sposobach uprawy "boskiego ziela"; powrócono do zbiorów z naturalnie rosnących drzew.
4. W XIX wieku rozpoczęto na nowo produkcję suszów yerba mate, celem eksportu na zagraniczne rynki.
W 1820 roku gubernator niepodległego Paragwaju wprowadził politykę izolacji i kontrolę handlu międzynarodowego, dzięki czemu Brazylia mogła rozpocząć wykorzystywanie dziko rosnących krzewów do komercyjnej dystrybucji; yerba mate określane jako "paragwajskie mate", pochodzące z Brazylii, określane było jako gorszej jakości od oryginalnego yerba mate pochodzącego z Paragwaju; zobacz: "Brazylijska odmiana yerba mate (port. "erva mate"). Wyraźny i dynamiczny smak".
5. Francuski botanik Aime Goujard opracował sposób na łatwiejsze kiełkowanie rośliny yerba mate z nasion.
Nieznana, po opuszczeniu przez Jezuitów kontynentu, metoda upraw yerba mate została okiełznana przez francuskiego botanika Aime Goujarda, który dzięki moczeniu nasion w ciepłej wodzie umożliwił swobodniejsze przebicie skorupki, uniemożliwiającej rozwój upraw yerby pod okiem ludzi.
6. Nieznana dotąd metoda wysiewu yerba mate przez Zakon Jezuitów.
Tajemnicą, o której przed francuskim botanikiem nie wiedziały tubylcze ludy wobec upraw yerba mate, było dodawanie do karmy dla kur nasion Ilex paraguariensis, które przechodząc przez ich układ trawienny zmiękczały swoją skorupkę i dzięki temu roślina mogła łatwiej wykiełkować oraz stworzyć krzew ostrokrzewu paragwajskiego.
7. Yerba mate "Amanda" oraz rodzime z nią powiązania.
"Amanda" jest produktem kompanii, którą prowadził niegdyś Nasz rodak, Jan Szychowski, który jest jedynym Polakiem, mającym swój bezpośredni udział w rozwoju upraw oraz dystrybucji yerba mate na świecie; zobacz: "7# Amanda Elaborada".
8. Polskie zasługi dla "boskiej rośliny".
Dnia 1 maja 1888 roku ukazał się artykuł pod tytułem "Herva Mate Ilex paraguariensis", którego autorem jest Bronisław Kostkowski i opublikowano go w czasopiśmie Towarzystwa Aptekarskiego. W artykule tym ujęto, że w efekcie działań Polskiego Towarzystwa Handlowo-Geograficznego we Lwowie, tzw. "Herva Mate" zostaje również wprowadzone w kraju (przypominam tutaj czasy zaborów, gdzie fizycznie Polska nie istniała).
9. Polski dorobek literacki w temacie yerba mate.
Podróżnik Konrad Wrzos, w latach '30 XX wieku wydał książkę pod tytułem "Yerba mate", opisującą życie tubylczych ludów Ameryki Południowej.
10. Konflikt boliwijsko-paragwajski i pomysł na terere.
W latach '30 XX wieku na terenie Ameryki Południowej wybuchł konflikt pomiędzy Boliwią a Paragwajem, gdzie utrudzeni upałem i zakresem działań wojennych żołnierze wpadli na pomysł aby do naczyń z yerba mate nie dolewać ciepłej wody tylko zimną, z dodatkiem kostek lodu; zobacz: "Terere- mrożąca siła yerba mate!".
11. Polski akcent przy poszukiwaniu konkurencji dla herbaty.
W 1882 roku wysłano do Brazylii Teofila Rudzkiego, aby po jego powrocie, rozpropagować na terenie zaboru rosyjskiego idee yerba mate jako konkurencję dla importowanej herbaty z Dalekiego Wschodu.
Niestety, wówczas gdy rząd carski zorientował się w temacie niezwykłości "boskiego ziela" natychmiast zaprzestano dalszych prób wdrażania yerby do Kraju, z powodu rosnącego zagrożenia dla lukratywnych kontraktów importowanej wówczas herbaty.
12. Pierwszy łyk z naczynia zawsze wypija Święty Tomasz.
Jedną z tradycji ludów Ameryki Południowej jest zwyczajowe zaoferowanie pierwszego łyku napoju Świętemu Tomaszowi; istota polega na tym, że pierwsze zalanie suszu pochłania dużo wody, co sprawia wrażenie, że ktoś wykonał pierwszy łyk napoju.
13. Yerba mate "Rosamonte" oraz powiązania z Ukrainą.
Twórcą marki "Rosamonte" jest Pan Demetrio (Dmitrij) Hreniuk, który jest potomkiem ukraińskich emigrantów przybyłych na tereny Ameryki Południowej; zobacz: "#4 Rosamonte Elaborada".
14. Ostrokrzew Paragwajski zawiera niezliczoną ilość korzystnych dla zdrowia substancji.
Yerba mate stanowi obfite źródło mikro i makroelementów, które wydatnie przyczyniają się do poprawy o kondycji i polepszenia zdrowia; szczegóły na temat zdrowotnego wpływu mate na zdrowie znajdziecie w artykule pod tytułem: "11 zdrowotnych korzyści, dla których powinniście pić yerba mate!".
15. Rytuał gościnności
Picie yerba mate w rzeczywistym ujęciu ma za zadanie jednoczenie ze sobą ludzi oraz dzielić się z nimi naczyniem ku wzajemnej życzliwości. W tradycyjnym ujęciu wybiera się z pośród towarzystwa osobę zwaną "Cebador", której zadaniem jest przygotowanie yerba mate do picia oraz przekazywania naczynia pośród współbiesiadujących; nic tylko jak "Krąg Cebadora".
Więcej na temat rytualnego ujęcia picia yerba mate znajdziecie w artykule: "Rytuał yerba mate".
Zobacz również: Czym jest Ostrokrzew Paragwajski?
Odwiedź nas! Fanpage FB Yerbanature
Grupa Facebook: Yerba mate Poland
Zdjęcie:
1. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/Yerba_mate_worker.jpg
Etykiety: Guarani, Ostrokrzew Paragwajski, Prawda i fałsz, Yerba mate
Komentarze (1):
Super wpis!
Prześlij komentarz
Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]
<< Strona główna