1.04.2017

Jak tradycyjnie przygotować napar yerba mate?



Jak tradycyjnie przygotować yerba mate do picia

W podanym artykule przedstawię Wam jak w tradycyjny sposób przygotować napar z yerba mate. Rozbudowana instrukcja ma na celu rozwianie jakichkolwiek wątpliwości dotyczących przygotowania klasycznego mate, mogącego umilić nasze podniebienia, jak i cały dzień.

Ponadto, uważam, że omawiana forma przygotowania winna pozostać w łasce dla tych, którzy cenią sobie "rytualne" podejście do napojów z "boskiej rośliny"; wymieniona kolejność działań jest tylko i wyłącznie metodą dla cierpliwych, chcących oddać się w pełni otoczce niezwykłości, którą możemy przybliżyć dzięki danej metodzie obróbki. 

Osobiście przygotowuję mate wedle prostych reguł, które istotnie odbiegają od tak wyrafinowanej metody zaprezentowanej poniżej. W skrócie, jak przebiega mój codzienny proces przygotowania naparu yerba mate (według tzw. "metody argentyńskiej"):

1. Gotuję wodę w czajniku.

2. Sypię susz yerba mate do naczynia, tak aby osiągał poziom 3/4 objętości (w tym przypadku moje Palo Santo; zobacz: "Czym jest Palo Santo? O doskonałych naczyniach ze "Świętego Drzewa".); do innych naczyń sypię bez żadnej reguły, w przypadku zwykłego kubka jest to ilość suszu odpowiadająca mniej więcej 1/3 wysokości naczynia.

3. Dolewam trochę zimnej wody do suszu, dając mu około minuty na pełne wsiąknięcie do zawartości, po czym wlewam gorącą (na moje oko 70 stopni Celsjusza) wodę do naczynia, a resztę przelewam do termosu.

4. Zabieram się za picie ulubionego naparu.

Krok po kroku jak tradycyjnie przygotować napar Yerba mate:
 
1. Wycisz się, poczuj duchowo woń południowoamerykańskich roślin i spróbuj zapomnieć o problemach dnia codziennego. Dobre samopoczucie jest kluczem do sukcesu radości ze sporządzenia i popijania ulubionego naparu,
 
2. Wstaw wodę do gotowania. W czajniku, garnku, czymkolwiek. Celem jest zagotowanie wody do temperatury od około 40 do 80 stopni Celsjusza; najczęstsze wskazania producentów yerba mate. Dobór wody do picia jest kwestią indywidualną; najlepsza temperatura to taka, kiedy zanurzysz palec w wodzie i się nią nie poparzysz,
 
3. W trakcie oczekiwania na zagotowanie wody, bierzemy naczynko i zabieramy się do napełnienia go suszem. Otwieramy opakowanie z yerba mate oraz wybieramy naczynie. Naczynie przechylamy mniej więcej pod kątem 45 stopni i sypiemy do niego susz łyżeczką czy wprost z opakowania, tak aby susz przylegał do ściany naczynia. 

Wszystko do objętości ½, ¾ naczynia,
 
4. Jedną z technik podczas przygotowania suszu przed zalaniem go wodą jest pozbycie się nadmiaru pyłku, który osadza się w naczyniu. Aby pozbyć się nadmiaru pyłu, chwytamy naczynie w taki sposób aby wylot został przykryty dłonią i wstrząsamy nim tak, by osiadły pył znalazł się na wewnętrznej stronie naszej dłoni. 

Powtarzamy czynność kilkukrotnie tak, aby w naczyniu znalazło się jak najmniej pyłu. 

Po wszystkim możemy znów przechylić naczynie o 45 stopni bądź całkowicie pominąć czynność pozbywania się pyłu. Pamiętajcie, pył to nieodzowny element zawartości suszu, stanowi jeden z bodźców, które wpływają na moc i aromat pitego przez nas naparu,
 
5. Kiedy susz będzie przylegał do ścianki naczynia wkładamy bombillę w to miejsce, gdzie susz nie przylega. Wszystko dlatego aby bombilla znalazła się na samym dnie, a także aby drobinki suszu nie uniemożliwiały swobodnego siorbania przez bombillę. W takim położeniu pozostawiamy naczynie z bombillą aż do momentu zagotowania wody,
 
6. Zabieramy się za zalanie wodą znajdującego się w naczynku suszu. Należy pamiętać o podstawowej zasadzie by zawartości nie zalewać wrzątkiem! Wrząca woda spowoduje zanik właściwego smaku naparu, a nawet może go całkowicie pozbawić. Poparzone listki tracą swe pozytywne właściwości. 

Mówi się, że zalana wrzącą wodą yerba mate obraża się na pijącego i przestaje być dla niego w pełni urodzajna w smak i właściwości. 

Dla bardzo dokładnych proponuję użycie termometru przystosowanego do mierzenia temperatury wody i obserwować wskazania na poziomie temperatury od 40 do maksymalnie 80 stopni Celsjusza. 

Następnie wlewamy do naczynia wodę o danej temperaturze. Najlepiej lejąc po bombilli; zobacz: "Jak należy zadbać o higienę bombilli?".
 
7. Pozostawiamy naczynie na około 5 minut, tak aby susz mógł się prawidłowo nasiąknąć i zaparzyć (tradycyjne ujęcie pierwszego łyku, który należy do Świętego Tomasza). 

Po upływie danego czasu możemy chwycić naczynko i cieszyć się pysznym naparem, który wedle legend, pochodzi prosto od Pachamamy, indiańskiego bóstwa Ziemi.


Zobacz również: Rytuał yerba mate

Odwiedź nas! Fanpage FB Yerbanature

Grupa Facebook: Yerba mate Poland

Zdjęcie:

1.  https://c1.staticflickr.com/1/161/383435816_8acf3ff257_b.jpg

Etykiety: ,

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna