Curado naczyń z owoców tykwy. Krok po kroku
Curado naczyń z owoców tykwy
Curado jest to pierwsze przygotowanie nowo zakupionego naczynia do yerba mate, które wymaga wstępnej konserwacji zapobiegającej ewentualnemu psuciu się materiału, z którego stworzone jest naczynie. Curado obejmuje głównie naczynka drewniane, które cechują się niższą wytrzymałością materiału na wysoką temperaturę i krótszym czasem eksploatacji, w przeciwieństwie do naczyń np z ceramiki, gliny i temu podobnych.
Rzecz jasna jak długo wasze drewniane naczynko czy kalebasa z tykwy wytrzymają to zależy od producenta i przede wszystkim od Was.
Kiedy należy wykonywać curado?
Biorąc pod uwagę skalę priorytetu co do wykonania curado to na pewno wstępnie tyczy się to naczyń z owocu tykwy. Tykwa jest rośliną, której owoce zawierają w sobie miąższ, który w niczym się nam nie przyda co do wykorzystania tykwy na naczynie.
Podczas formowania naczynia z tykwy należy pozbyć się tego miąższu, który mimo wszystko w małej ilości zawsze pozostaje w naczyniu, które później zdecydujemy się nabyć.
Wyschnięty miąższ owocu, który widzimy krótko po kupieniu nowiutkiego naczynka, po spożyciu z naparem może wywołać efekt przeczyszczający.
Podczas formowania naczynia z tykwy należy pozbyć się tego miąższu, który mimo wszystko w małej ilości zawsze pozostaje w naczyniu, które później zdecydujemy się nabyć.
Wyschnięty miąższ owocu, który widzimy krótko po kupieniu nowiutkiego naczynka, po spożyciu z naparem może wywołać efekt przeczyszczający.
Pomijając usunięcie szkodliwego miąższu, wykonanie curado przyczyni się do utrzymania naczynia w prawidłowym stanie i pozwoli na dłuższe użytkowanie naczynia. Ponadto w toku wykonywania curado, Wasze naczynie nabierze wyjątkowego smaku yerby, który będzie już jego nieodłącznym atrybutem.
Curado naczyń z owoców tykwy jak i innych drewnianych służy przede wszystkim utrzymaniu ich w prawidłowej kondycji.
Naczynia z drewna są wysoce narażone na uszkodzenia podczas używania ich do picia gorących naparów. Występują pęknięcia drewna, a także pozbawienie jego zdrowotnych i smakowych właściwości (np. w przypadku Palo Santo); zobacz: "Naczynia z owoców tykwy. Pochodzenie, rodzaje i ich właściwości w ujęciu yerba mate".
Naczynia z drewna są wysoce narażone na uszkodzenia podczas używania ich do picia gorących naparów. Występują pęknięcia drewna, a także pozbawienie jego zdrowotnych i smakowych właściwości (np. w przypadku Palo Santo); zobacz: "Naczynia z owoców tykwy. Pochodzenie, rodzaje i ich właściwości w ujęciu yerba mate".
Krok po kroku jak wykonać curado naczyń z tykwy (kalebasa, porongo):
1. Bierzemy nowo zakupione naczynie z tykwy i wypełniamy je do objętości około ¾ wykorzystanymi fusami yerba mate, które rzecz jasna są jeszcze mokre i mogą równomiernie otoczyć ścianki używanego naczynia.
Jeżeli nie mamy fusów yerby to mogą być też fusy herbaciane, z zielonej czy też czarnej herbaty.
Jeżeli nie mamy fusów yerby to mogą być też fusy herbaciane, z zielonej czy też czarnej herbaty.
2. Wstawiamy wodę do gotowania, a następnie po jej ugotowaniu do temperatury około 80-90 stopni Celsjusza wlewamy do wypełnionego fusami naczynia po czym pozostawiamy je na czas około 12-24 godzin.
Zabieg ten ma na celu zmiękczenie wnętrza tykwy co ułatwi pozbycie się szkodliwego miąższu, a także (w przypadku dodania fusów yerba mate) doprowadzi do procesu wnikania smaku i koloru yerby do ścianek naczynia.
Zabieg ten ma na celu zmiękczenie wnętrza tykwy co ułatwi pozbycie się szkodliwego miąższu, a także (w przypadku dodania fusów yerba mate) doprowadzi do procesu wnikania smaku i koloru yerby do ścianek naczynia.
3. Po upłynięciu czasu wylewamy wodę, a także wysypujemy fusy z naczynia z tykwy. Obmywamy wnętrze naczynia ciepłą wodą aby dokładnie opróżnić naczynie ze zużytej zawartości.
4. Używając małej łyżeczki wyskrobujemy zmiękczony miąższ tykwy do momentu, gdy bez problemu odrywa się od ścianek.
5. Następnie bierzemy świeżą i suchą yerbę i wsypujemy ją do wnętrza naczynia z tykwy. Oczywiście w objętości ¾ naczynka. Wstawiamy wodę do gotowania i ugotowaną w 40-80 stopniach Celsjusza wodę wlewamy do naczynia.
W tej oto postaci zostawiamy naczynie również na czas około 12-24 godzin. Dzięki temu naczynie jeszcze bardziej ulegnie wewnątrz zmiękczeniu, a aromat suszu yerba mate intensywniej wniknie w strukturę naczynia z tykwy,
6. Po danym czasie możemy opróżnić naczynie z fusów a także zająć się wyskrobywaniem pozostałości miąższu owocu tykwy. Wymienione czynności można wykonywać nawet 3-4 razy, zależnie od potrzeb.
Za każdym razem dodając świeżą yerbę, zalewając ją odpowiednią temperaturą i pozostawić na dłuższy czas celem zmiękczenia wnętrza naczynia i głębszemu wniknięciu aromatu yerba mate do ścianek naczynka.
Za każdym razem dodając świeżą yerbę, zalewając ją odpowiednią temperaturą i pozostawić na dłuższy czas celem zmiękczenia wnętrza naczynia i głębszemu wniknięciu aromatu yerba mate do ścianek naczynka.
Po wykonaniu curado naczyń z tykwy możemy cieszyć się dłuższym czasem użytkowania, a także uniknąć nieprzyjemności związanych między innymi z efektem przeczyszczającym po spożyciu resztek pozostałego miąższu owocu.
Zobacz również: Czym jest Palo Santo? O doskonałych naczyniach ze "Świętego Drzewa"
Odwiedź nas! Fanpage FB Yerbanature
Grupa Facebook: Yerba mate Poland
Zobacz również: Czym jest Palo Santo? O doskonałych naczyniach ze "Świętego Drzewa"
Odwiedź nas! Fanpage FB Yerbanature
Grupa Facebook: Yerba mate Poland
Zdjęcia (od góry):
1. https://c1.staticflickr.com/1/404/18782952324_447042c398_b.jpg
2. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/37/Laboratorio_de_calabazas_-_Lagenaria_siceraria_mate_type_5_example_of_a_%22cantimplora%22_(bottle_gourd).JPG
Komentarze (0):
Prześlij komentarz
Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]
<< Strona główna