20.02.2017

Chimarrão, brazylijskie erva mate z bombą!




Brazylijska odmiana yerba mate

Wyróżniamy wiele gatunków yerba mate, które różnią się smakiem a także swoim składem. Niektóre gatunki mają przewagę listków nad łodyżkami, a jeszcze inne wyrażają odwrotną proporcję; istota polega na mocy naparu. 

W Polsce dominują gatunki argentyńskie i paragwajskie, a to zapewne z powodu ich popularności i prostoty przyrządzania. 

Brazylijskie „erva mate” jest to brazylijska odmiana pojęcia „yerba mate”, która w ujęciu „chimarrão” jest bardzo drobno zmielonym suszem ostrokrzewu paragwajskiego, gdzie 70% suszu stanowią zmielone listki, a reszta to łodyżki; zobacz: "Brazylijska odmiana yerba mate (port. "erva mate"). Wyraźny i dynamiczny smak". 

Sypki susz potrafi przeniknąć przez nieprzystosowane do tego gatunku tradycyjne bombille, których zazwyczaj dziurki mają za dużą średnicę by nie przepuścić drobno zmielonego suszu rośliny.

Brazylijska yerba (erva) mate!

Aby móc przygotować chimarrão i wedle tradycyjnych metod cieszyć się naparem należy zaopatrzyć się w określone akcesoria. Przede wszystkim w naczynie, które swoją objętością przewyższa standardowe rozmiary matero do yerba mate, a także posiadające specyficzny kołnierz popularny w brazylijskich rodzajach naczyń. 

Najlepiej pić w porongo lub  jakimkolwiek innym naczyniu, byle było dość obszerne; zobacz: "Naczynia z owoców tykwy. Pochodzenie, rodzaje i ich właściwości w ujęciu yerba mate". 

Kolejną rzeczą  jest specjalna bombilla, którą zwykło się nazywać w Brazylii „bomba”. Nie bez powodu tak wyolbrzymiająca nazwa przypadła bombilli do picia chimarrão. 

Jest to o wiele większa bombilla mająca zaokrąglone, spłaszczone sitko i o wiele więcej dziurek o mniejszej średnicy niż standardowe wydanie bombilli.

Pylasta ekspresja

Brazylijskie erva mate w postaci chimarrão kolorytem wyraźnie prezentuje swój naturalny, zielony kolor. Piękną zieleń zawdzięcza brazylijskiej metodzie obróbki, która skupia się na krótszym czasie prażenia i suszenia oraz zdecydowanie drobniejszemu mieleniu listków; w przeciwieństwie do metod z przykładowo Paragwaju czy Argentyny. 

Bardzo drobno zmielone listki na pył cechują właśnie erva mate chimarrão.




Na chwilę obecną, chimarrão w Polsce jest jeszcze mało popularne. Zapewne z powodu niewiele większej trudnością przyrządzania niż w przypadku standardowych gatunków yerba (erva) mate. 

Jednymi z rozpoznawalnych marek sypkiej, brazylijskiej ervy są np Laranjeiras czy Barao, które wyjątkowo przypadły mi do gustu.

Zalecana doza ostrożności przy przygotowaniu 

Należy być wyjątkowo czujnym i dokładnym dlatego, że nieumiejętnie przyrządzone chimarrão może stać się bezużyteczną papką, której ani nie wypijemy, ani nie będzie estetycznie wyglądać. 

Susz jest w konsystencji niczym pospolita mąka, która w niewprawionych rękach może stać się zwykłym błotem.

Tradycyjny sposób przyrządzenia chimarrão:

1. Przygotuj odpowiednie naczynie oraz bombę. Najlepiej gdyby to było porongo bądź inne naczynie umożliwiające uformowanie specjalnego kopczyka suszu wzdłuż jednej ze ścianek,

2. Wypełniamy naczynie suszem do objętości ¾ a następnie np. płaską podstawką lub dłonią, przykrywamy wylot naczynia i przesypujemy susz wzdłuż jednej ze ścianek pod kątem około 45 stopni. 

Trzymamy naczynie w wymienionej pozycji i przechodzimy do kolejnego punktu,

3. Trzymając przechylone naczynie wlewamy wodę w miejsce, które jest wolne od suszu. Woda oczywiście zagotowana w temperaturze od około 70 do 80 stopni Celsjusza bądź zimna jeżeli chcemy pić w formie terere. 

Czekamy około 3 minut aż susz nasiąknie wodą,

4. Zatykamy palcem wylot bomby i umieszczamy ją w miejscu, gdzie dolewaliśmy wodę. 

5. Smacznego!


Zobacz również: Yerba mate instant. Ekspresowe

Odwiedź nas! Fanpage FB Yerbanature

Grupa Facebook: Yerba mate Poland 

 

Zdjęcia (od góry):

1. https://c1.staticflickr.com/9/8055/8148991451_6f1dbba8d8_b.jpg
2. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/Chimarraocuia.JPG

Etykiety: , ,

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna