2.02.2017

Mate de cerveza. Yerba z piwem.




Niecodzienne połączenie

Coś dla koneserów mocniejszych wrażeń łączących orzeźwienie z rozluźnieniem. Perfekcyjny dodatek do imprez czy też spokojnych, towarzyskich posiadówek. Każdy z Was choć trochę znający język hiszpański będzie już wiedział o co mi teraz chodzi.


Napój z boskiej rośliny z dodatkiem piwa

Yerba mate z dodatkiem piwa. Tak, yerba z piwkiem pozwalająca Nam cieszyć się pysznym trunkiem, który stanowi dodatek do ulubionego gatunku suszu. Na szczęście nie musicie obawiać się przeciwwskazań co do picia alkoholu z yerba mate, które zawiera w sobie kofeinę.

Jedynym mankamentem może być fakt, że przy przyjęciu większych ilości dolewek możecie nie odczuć wyraźnego stanu upojenia alkoholem, co powodowane będzie poprzez działanie owej substancji pobudzającej zawartej w zalanym suszu. 


Jest to oczywiście wersja yerba mate na zimno, która w dalszym ciągu niewiele różni się od tradycyjnego przygotowania yerba mate w formie terere; zobacz: "Terere- mrożąca siła yerba mate!".

Doskonałe orzeźwienie

Dodatek kostek lodu wskazany dla wzmocnienia efektu orzeźwienia. Próbowałem wielokrotnie tego wydania yerby i doszedłem do wniosku, że najlepsze piwa do mate de cerveza to te smakowe, np. imbirowe czy bananowe. 


Klasyczne piwo zwykle wychodzi na pierwszy plan odczuć smakowych napoju, gdzie aromat yerby da się wyczuć tylko w niewielkim stopniu.




Jakie odmiany yerba mate najlepiej pomieszać z piwem?

Według mnie, najlepsze rodzaje yerba mate do wersji "de cerveza" to wszystkie aromatyzowane i z dodatkiem ziół. Despalady zalecam do opcji z klasycznym piwem, gdzie wyraźny aromat mate może wyjść naprzeciw goryczce oferowanej przez piwo.

Nie pijcie tej opcji za często przez naczynia z drewna czy tykwy; posmak piwa może się zagnieździć na dłużej w naczyniu o ile Wam to nie przeszkadza; zobacz: "Naczynia z owoców tykwy. Pochodzenie, rodzaje i ich właściwości w ujęciu yerba mate".


Po prostu pijąc inne rodzaje mate możecie chcąc nie chcąc wyczuwać ślad poprzedniego zalania suszu w wydaniu de cerveza.

Mate de cerveza najlepiej pić przez naczynia ceramiczne, które później prosto umyć, a pozostałości aromatu piwa naturalnie nie wnikną w strukturę naczynia.


Zdjęcia (od góry):

1. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/81/Mate_plateado.jpg
2. https://c1.staticflickr.com/4/3200/2908186658_055fb448ba_b.jpg

Etykiety: , ,

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna