Jak należy zadbać o higienę bombilli?
Częste użytkowanie bombilli wiąże się także z potrzebą dbałości o jej czystość oraz kontrolowania zdatności do jej użytkowania; występowanie korozji, śniedzenie metalu i temu podobne usterki. Im częściej pijemy napar, tym częściej powinniśmy zadbać o czystość naszych akcesoriów do picia.
Bombilla potrafi się szybko zabrudzić
Najczęstszym powodem zabrudzeń bombilli jest „mokry pył”, który jest wręcz nieuniknionym elementem wielu rodzajów suszów ostrokrzewu paragwajskiego, po które sięgamy ze sklepowych półek.
Mogą występować miejscowe „pożółknięcia”, zielone plamy na powierzchni rurki, cienie czy też obecność zasuszonych fusów pozostałych po poprzednim piciu naparu, które dosyć trudno usunąć bez użycia mokrej gąbki i siły rąk.
Osad zawierający bakterie i szkodliwe substancje
Pomijając oczywisty wzgląd o zewnętrzną dbałość i czystość niezbędnego dodatku, którego na co dzień używamy pijąc yerba mate, pojawiają się kwestie zdrowotne. Długo nie czyszczona od wewnątrz bombilla zawiera osad, który stanowi element organicznej materii, która ulega naturalnemu rozkładowi.
Nie trzeba wspominać o procesie rozkładu materii organicznej przy udziale bakterii i temu podobnych.
Wskazanym jest czyścić wnętrze bombilli specjalnym wyciorkiem niemalże po każdej sesji z yerbą. Jeżeli po macoszemu podejdziecie do utrzymania czystości we wnętrzu bombilli to nieuchronnie będziecie wciągać wraz z napojem gnijące resztki suszu, który piliście kilka dni czy kilka tygodni temu.
Długo nie czyszczone wnętrze bombilli zawiera nalot, a dokładniej taką ciemną, brzydko pachnącą maź, która na pewno nie udzieli się na zdrowie pijącemu yerbę.
W takiej sytuacji, gdy już dość zapuścimy naszą bombillę to polecam zalać jej wnętrze wodą utlenioną/spirytusem salicylowym, przeczyścić wyciorkiem a następnie umieścić rurkę we wrzątku na około 10 minut i ponownie wykonać czyszczenie wnętrza wyciorkiem.
Wrzątek z dodatkiem octu i sody oczyszczonej
Wrzątek z dodatkiem octu i sody oczyszczonej powinien skutecznie unieszkodliwić wszelkie szkodliwe mikroorganizmy. Wszystko to robimy do momentu uzyskania nieskazitelnej czystości słomki, przez którą zwykliśmy pić yerba mate.
Na pewno zwrócicie uwagę na wodę, która szybko zabarwi się na kolor zielony.
W końcu bombilla ma bezpośredni kontakt z naszymi ustami, dbajmy aby dodatek, którego używamy do picia yerby zachowany był w należytym stanie.
Zobacz również: Curado naczyń z owoców tykwy. Krok po kroku
Odwiedź nas! Fanpage FB Yerbanature
Grupa Facebook: Yerba mate Poland
Zdjęcie:
1. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/common/7/73/Tipos_de_bombillas_para_mate.jpg
Komentarze (2):
Soda oczyszczona, kwasek cytrynowy, ocet spirytusowy i wrzątek. Namaczam, kilka razy wycior idzie w ruch i po robocie.
I śladu bakterii brak :)
Prześlij komentarz
Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]
<< Strona główna