20.03.2017

#6 Pajarito Elaborada



Znany i lubiany "Ptaszek" z Paragwaju

Yerba mate Pajarito jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek pośród pijących mate na całym świecie. Produkcja omawianego produktu odbywa się w Paragwaju, w południowo-wschodniej prowincji Itapua, gdzie znajduje się główny ośrodek produkcji ostrokrzewu paragwajskiego pod marką "Pajarito". 

Założycielami przedsiębiorstwa produkującego wyróżnioną, paragwajską yerbę są Pan Lauro Raatz, który wraz ze swoją żoną Sarą w 1950 roku rozpoczęli na dobre produkcję suszów, które dzisiaj są często zalewane w niejednym naczyniu do popijania mate. 

Obecnie marka Pajarito trafia do wielu krajów świata, w tym do Stanów Zjednoczonych, Rosji, Hiszpanii, Niemiec i co dla Nas istotne- do Polski.

Wedle danych przedsiębiorstwa należnego do Państwa Raatz, dzienna produkcja yerba mate do opakowań "Pajarito" wynosi aż 20 ton suszu dziennie! Imponująca ilość przekładająca się na dużą popularność i zadowolenie klientów marki.

Właściwości

Pajarito, jak przystało na paragwajską odmianę yerba mate zawiera w sobie dość grubo cięte łodygi oraz znaczną ilość pyłu, gdzie możemy w ciemno zdefiniować tą markę jako susz rodem z Paragwaju; zobacz: "Paragwajska odmiana yerba mate. Mieszanka smaków, ziele Gaucho". 

Biorąc pod uwagę typ suszu opisany jako "elaborada", wiemy, że będzie to proporcja około 70% liści oraz 30% łodyżek; łagodna odmiana, która w rzeczy samej przypadnie do gustu wprawionym jak i początkującym mateistom. 

Opakowanie produktów marki Pajarito nierozłącznie wiąże się z wizerunkiem barwnego ptaszka, który stanowi swoisty dowód na produkt z przedsiębiorstwa z prowincji Itapua.

Pajarito Elaborada wykazuje się wysoką elastycznością co do formy przyrządzania. Idealnie sprawdzi się jako terere, a także świetnie smakuje w postaci ciepłego naparu. Dobra baza aby dodawać swoje ulubione dodatki; cytryna, różnorodne zioła są doskonałą opcją dla yerby z dodatkami. 

Poza klasyczną opcją yerba mate, wyróżniamy także opcje z dodatkiem ziół (con Hierbas), aromatyzowane np Limon) oraz wersje cocido (w torebkach, takich samych jak w przeciętnej herbacie) i tak dalej, szerokie spectrum wyboru pośród produktów Lauro Raatza.



Zapach

Wrażenia węchowe są typowe dla paragwajskich odmian yerba mate. Przeplatający się tytoniowy zapach z łagodnym, lekko herbacianym stanowił dość przyjemne doznanie. Nie był to jakiś nachalny zapach, wpadający brutalnie w nozdrza jak w przypadku niektórych argentyńskich czy brazylijskich odmian. 

Można dodać lekko cierpkie akcenty, które zdecydowanie przekładają się na późniejszy, kwaskowaty smak przyrządzonego napoju z Pajarito. 

Smak

Jak wcześniej wspomniałem, jest to dosyć cierpka odmiana, która przeplata sobą delikatną kwaskowatość z mieszanką lekkiej słodyczy. Duże rozróżnienie smaków choć nie aż w tak dużym stopniu jak przy popijaniu argentyńskiej Taragui; zobacz: "#5 Taragui Elaborada". 

Smak wyjątkowy dla samego siebie, Pajarito nie da się pomylić z żadną inną marką yerba mate. 

Nie odrzuci początkującego, a może zachwycić doświadczonego; dodatek cytryny wyraźnie wzmacnia naturalny aromat suszu, z doświadczenia mogę polecić. 

Dosłownie, yerba mate Pajarito w mojej ocenie stanowi wzór dla wszystkich innych paragwajskich marek suszu z ostrokrzewu paragwajskiego.



Klasyka Lauro Raatza

Niezwykle często wybierana marka pośród grona mateistów na całym świecie. Produkt z tradycjami, który podbił serca wielu smakoszy napojów z yerba mate. Wizerunek ptaszka na opakowaniu natychmiast kojarzy się z omawianą marką; użytkownicy mediów społecznościowych często akcentują swoją sympatię do Pajarito. 

Dla wszystkich ciekawych w stylu "co to za fajka w tym bongo", propozycja zalania Pajarito na pierwszy raz może być miłością od pierwszego wejrzenia albo największą porażką, doświadczeni doskonale wiedzą na ile stać yerbę z Itapua i często po nią sięgają, tak jak ja.

Pisząc tą recenzję mam w naczyniu zasypaną Pajarito Elaboradę i zaraz wracam do kolejnego zalania.

Zalety:

- Klasyka z Paragwaju.

- Wysoka popularność pośród mateistów.

- Smak stanowiący szablon nadający różne odcienie dla wielu innych, paragwajskich marek.

- Moc, która nie zniechęci początkujących, a zachwyci doświadczonych z yerba mate.

- Z reguły tańsza od wielu innych marek yerba mate.

Wady:

- Troszkę zbyt szybko zanika smak; tendencja spadkowa odczuć smakowych zaczyna się od 3-4 dolewki wody.

- Nie lubisz pyłu? Poczekaj aż nabierzesz smaku do yerba mate i wtedy możesz zabrać się za Pajarito.


Zobacz również: #5 Taragui Elaborada

Odwiedź nas! Fanpage FB Yerbanature

Grupa Facebook: Yerba mate Poland 

Etykiety: , , , , ,

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna