#6 Pajarito Elaborada
Znany i lubiany "Ptaszek" z Paragwaju
Yerba mate Pajarito jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek pośród pijących mate na całym świecie. Produkcja omawianego produktu odbywa się w Paragwaju, w południowo-wschodniej prowincji Itapua, gdzie znajduje się główny ośrodek produkcji ostrokrzewu paragwajskiego pod marką "Pajarito".
Założycielami przedsiębiorstwa produkującego wyróżnioną, paragwajską yerbę są Pan Lauro Raatz, który wraz ze swoją żoną Sarą w 1950 roku rozpoczęli na dobre produkcję suszów, które dzisiaj są często zalewane w niejednym naczyniu do popijania mate.
Obecnie marka Pajarito trafia do wielu krajów świata, w tym do Stanów Zjednoczonych, Rosji, Hiszpanii, Niemiec i co dla Nas istotne- do Polski.
Obecnie marka Pajarito trafia do wielu krajów świata, w tym do Stanów Zjednoczonych, Rosji, Hiszpanii, Niemiec i co dla Nas istotne- do Polski.
Wedle danych przedsiębiorstwa należnego do Państwa Raatz, dzienna produkcja yerba mate do opakowań "Pajarito" wynosi aż 20 ton suszu dziennie! Imponująca ilość przekładająca się na dużą popularność i zadowolenie klientów marki.
Właściwości
Pajarito, jak przystało na paragwajską odmianę yerba mate zawiera w sobie dość grubo cięte łodygi oraz znaczną ilość pyłu, gdzie możemy w ciemno zdefiniować tą markę jako susz rodem z Paragwaju; zobacz: "Paragwajska odmiana yerba mate. Mieszanka smaków, ziele Gaucho".
Biorąc pod uwagę typ suszu opisany jako "elaborada", wiemy, że będzie to proporcja około 70% liści oraz 30% łodyżek; łagodna odmiana, która w rzeczy samej przypadnie do gustu wprawionym jak i początkującym mateistom.
Opakowanie produktów marki Pajarito nierozłącznie wiąże się z wizerunkiem barwnego ptaszka, który stanowi swoisty dowód na produkt z przedsiębiorstwa z prowincji Itapua.
Biorąc pod uwagę typ suszu opisany jako "elaborada", wiemy, że będzie to proporcja około 70% liści oraz 30% łodyżek; łagodna odmiana, która w rzeczy samej przypadnie do gustu wprawionym jak i początkującym mateistom.
Opakowanie produktów marki Pajarito nierozłącznie wiąże się z wizerunkiem barwnego ptaszka, który stanowi swoisty dowód na produkt z przedsiębiorstwa z prowincji Itapua.
Pajarito Elaborada wykazuje się wysoką elastycznością co do formy przyrządzania. Idealnie sprawdzi się jako terere, a także świetnie smakuje w postaci ciepłego naparu. Dobra baza aby dodawać swoje ulubione dodatki; cytryna, różnorodne zioła są doskonałą opcją dla yerby z dodatkami.
Poza klasyczną opcją yerba mate, wyróżniamy także opcje z dodatkiem ziół (con Hierbas), aromatyzowane np Limon) oraz wersje cocido (w torebkach, takich samych jak w przeciętnej herbacie) i tak dalej, szerokie spectrum wyboru pośród produktów Lauro Raatza.
Poza klasyczną opcją yerba mate, wyróżniamy także opcje z dodatkiem ziół (con Hierbas), aromatyzowane np Limon) oraz wersje cocido (w torebkach, takich samych jak w przeciętnej herbacie) i tak dalej, szerokie spectrum wyboru pośród produktów Lauro Raatza.
Zapach
Wrażenia węchowe są typowe dla paragwajskich odmian yerba mate. Przeplatający się tytoniowy zapach z łagodnym, lekko herbacianym stanowił dość przyjemne doznanie. Nie był to jakiś nachalny zapach, wpadający brutalnie w nozdrza jak w przypadku niektórych argentyńskich czy brazylijskich odmian.
Można dodać lekko cierpkie akcenty, które zdecydowanie przekładają się na późniejszy, kwaskowaty smak przyrządzonego napoju z Pajarito.
Można dodać lekko cierpkie akcenty, które zdecydowanie przekładają się na późniejszy, kwaskowaty smak przyrządzonego napoju z Pajarito.
Smak
Jak wcześniej wspomniałem, jest to dosyć cierpka odmiana, która przeplata sobą delikatną kwaskowatość z mieszanką lekkiej słodyczy. Duże rozróżnienie smaków choć nie aż w tak dużym stopniu jak przy popijaniu argentyńskiej Taragui; zobacz: "#5 Taragui Elaborada".
Smak wyjątkowy dla samego siebie, Pajarito nie da się pomylić z żadną inną marką yerba mate.
Nie odrzuci początkującego, a może zachwycić doświadczonego; dodatek cytryny wyraźnie wzmacnia naturalny aromat suszu, z doświadczenia mogę polecić.
Dosłownie, yerba mate Pajarito w mojej ocenie stanowi wzór dla wszystkich innych paragwajskich marek suszu z ostrokrzewu paragwajskiego.
Smak wyjątkowy dla samego siebie, Pajarito nie da się pomylić z żadną inną marką yerba mate.
Nie odrzuci początkującego, a może zachwycić doświadczonego; dodatek cytryny wyraźnie wzmacnia naturalny aromat suszu, z doświadczenia mogę polecić.
Dosłownie, yerba mate Pajarito w mojej ocenie stanowi wzór dla wszystkich innych paragwajskich marek suszu z ostrokrzewu paragwajskiego.
Klasyka Lauro Raatza
Niezwykle często wybierana marka pośród grona mateistów na całym świecie. Produkt z tradycjami, który podbił serca wielu smakoszy napojów z yerba mate. Wizerunek ptaszka na opakowaniu natychmiast kojarzy się z omawianą marką; użytkownicy mediów społecznościowych często akcentują swoją sympatię do Pajarito.
Dla wszystkich ciekawych w stylu "co to za fajka w tym bongo", propozycja zalania Pajarito na pierwszy raz może być miłością od pierwszego wejrzenia albo największą porażką, doświadczeni doskonale wiedzą na ile stać yerbę z Itapua i często po nią sięgają, tak jak ja.
Dla wszystkich ciekawych w stylu "co to za fajka w tym bongo", propozycja zalania Pajarito na pierwszy raz może być miłością od pierwszego wejrzenia albo największą porażką, doświadczeni doskonale wiedzą na ile stać yerbę z Itapua i często po nią sięgają, tak jak ja.
Pisząc tą recenzję mam w naczyniu zasypaną Pajarito Elaboradę i zaraz wracam do kolejnego zalania.
Zalety:
- Klasyka z Paragwaju.
- Wysoka popularność pośród mateistów.
- Smak stanowiący szablon nadający różne odcienie dla wielu innych, paragwajskich marek.
- Moc, która nie zniechęci początkujących, a zachwyci doświadczonych z yerba mate.
- Z reguły tańsza od wielu innych marek yerba mate.
Wady:
- Troszkę zbyt szybko zanika smak; tendencja spadkowa odczuć smakowych zaczyna się od 3-4 dolewki wody.
- Nie lubisz pyłu? Poczekaj aż nabierzesz smaku do yerba mate i wtedy możesz zabrać się za Pajarito.
Zobacz również: #5 Taragui Elaborada
Odwiedź nas! Fanpage FB Yerbanature
Grupa Facebook: Yerba mate Poland
Etykiety: Elaborada, Ostrokrzew Paragwajski, Pajarito, Paragwaj, Yerba mate, Yerbarecenzje
Komentarze (0):
Prześlij komentarz
Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]
<< Strona główna