Argentyńska odmiana yerba mate. Czym się charakteryzuje?
Lokalizacja upraw
Argentyńskie odmiany yerba mate wzrastają głównie w prowincji Misiones, ulokowanej w północnej części Argentyny. Prowincja wchodzi w skład pozostałych 23 prowincji składających się na całość państwa, a także graniczy z Paragwajem, Brazylią oraz łączy się ze swoją sąsiednią, argentyńską prowincją Corrientes.
W przeszłości zamieszkana w dominującym stopniu przez Indian Guarani, którzy są swoistymi protoplastami używania naszej boskiej rośliny w tej części świata. Prowincja Misiones otoczona jest trzema dużymi rzekami takimi jak Parana, Urugwaj oraz Iguaçu.
Charakterystyka argentyńskiej odmiany yerba mate
Yerba mate pochodzące z Argentyny cechuje się wysoce mocną goryczą, która mogłaby zniechęcić początkujących w stosunku do używania naparów z ostrokrzewu paragwajskiego.
Zawartość argentyńskich odmian suszu charakteryzuje się grubszym cięciem łodyżek, drobno posiekanymi listkami oraz niską zawartością pyłu.
Ogólne wrażenie
Mate, którego podstawą jest argentyńska odmiana yerby oferuje wyraźne pobudzenie, pomagające przetrwać w stresujących sytuacjach; znosi ospałość oraz subtelnie i delikatnie odpycha od siebie zmorę złego samopoczucia.
Ponadto, zdecydowanie ułatwia skupienie i zdolność koncentracji, co w połączeniu z dawką energetycznego "kopa" daje niewymiernie doskonałe efekty jako napój wyciszenia, a zarazem pobudzenia sił witalnych.
Ułatwia wejście w stan podwyższonej koncentracji, ujmijmy to nawet w formie wspomagającego dodatku do medytacji przyrody i duchowego skupienia, które potrafi wznieść na niebywałe wyżyny poznania siebie oraz innych; wszystko dzięki tej "boskiej roślinie" Indian Guarani.
Yerba pochodząca z prowincji Misiones charakteryzuje się wyraziście ziemistym posmakiem. Można wyczuć również "trawiaste" nuty smaku, kojarzące się z naturą i surowością upraw, na których wzrasta ostrokrzew paragwajski; zobacz: "Czym jest Ostrokrzew Paragwajski?".
Smak można opisać jako "aromat mocnej, zielonej herbaty", który to od razu nawiązuje do nieprzeciętnych właściwości organoleptycznych suszu wprost z prowincji Misiones.
Grubo cięte łodyżki yerby, charakterystyczne dla argentyńskich rodzajów, oferują delikatny, "drzewiasty" posmak, co pozwala nam na głębsze wyczucie palety odczuć smakowych pochodzących od drzewa, które umożliwiło nam się cieszyć napojem z suszu pochodzącego z północnych okolic Argentyny.
Moc
Jeżeli zaraz po przebudzeniu ze snu potrzebujesz natychmiastowej dawki energii, to w mojej ocenie odmiany argentyńskie idealnie się do tego nadadzą.
Doskonały wspomagacz w trakcie aktywności fizycznych, sportu oraz łagodząca forma podsumowania zaraz po wycieńczających organizm czynnościach.
Popularne rodzaje argentyńskich marek
Wiodące marki pochodzące wprost z argentyńskich upraw to: #7 Amanda Elaborada, #4 Rosamonte, Union, Mission, #9 Cruz de Malta oraz Nobelza Gaucha.
Zobacz również: Paragwajska odmiana yerba mate. Mieszanka smaków, ziele Gaucho
Odwiedź nas! Fanpage FB Yerbanature
Grupa Facebook: Yerba mate Poland
Zdjęcia:
1. https://pixabay.com/p-1332907/?no_redirect
Etykiety: Argentyńskie, Yerba mate
Komentarze (0):
Prześlij komentarz
Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]
<< Strona główna