30.01.2017

3# Colon Tradicional



Klasyka z Paragwaju



Yerba mate marki Colon jest jedną z pierwszych marek, która stanowi podstawę do zalewek dla wielu doświadczonych mateistów. Z Colon spotkałem się jeszcze w trakcie początków mojego obcowania z yerbą, gdzie napotkałem jedną z recenzji opisującej jej niesamowity smak i swoisty klimat tradycji, który stanowi o kunszcie paragwajskich gatunków yerba mate; zobacz: "Paragwajska odmiana yerba mate. Mieszanka smaków, ziele Gaucho".


A, i dla anglojęzycznych pijących nadmienię, że w żadnym wypadku nie chodzi o pojęcie "Colon" w kontekście proktologii. Colon jako prowincja w Paragwaju.


Coś o pochodzeniu



Colon jest produktem pochodzącym z Paragwaju, dzięki producentowi o nazwie Cooperativa Colonias Unidas, umiejscowionemu w miejscowości Obligado.


Lokalizacja upraw oraz produkcji suszów wykorzystywanych ku dystrybucji pod marką Colon natychmiast kieruje nas na swego rodzaju goryczkę i moc, jakiej potrzebują koneserzy o podwyższonym progu wymagań co do jakości pobudzenia.


Po prostu, paragwajska mate.



Właściwości

Omawiany produkt Cooperativa Colonias Unidas jest klasyczną odmianą yerba mate, która obfituje w proporcjonalną do siebie zawartość łodyżek oraz listków; mamy do czynienia z elaboradą, gdzie uświadczymy dość dużo pyłu, charakterystycznego dla tradycyjnego wydania yerby. 

Koloryt podobny do klasycznego Pajarito; zobacz: "#6 Pajarito Elaborada", głęboka zieleń o drobiazgowych akcentach żółci, co świadczy o typowym suszu z ostrokrzewu paragwajskiego. Zapach również typowy, tradycyjny, o lekko tytoniowej nucie współgrającej z aromatem zielonej herbaty.

Smak

Pierwsze zalanie, którego spróbowałem natychmiast uderzyło we mnie swoją goryczą, która aż wykrzywiła moją zaskoczoną minę. Nie było to wrażenie odpychające, czuć było autentyczną moc, której poszukujemy podczas znużenia czy ospałości; zwyczajowo ujmując pierwszy łyk bym wypluł, esencja yerby, która później otwiera wrota rzeczywistego smaku. 

Kolejne pociągnięcia bombillą obrazują lekko kwaskowaty posmak, który chcąc nie chcąc osiada na naszym języku do momentu przepłukania go czymś neutralnym. 

Generalnie można się przyzwyczaić do goryczki, którą oferuje nam napar z zielem Colonu; można odnieść wrażenie bycia wytrawnym Gaucho, który jest w stanie przyjąć na siebie hektolitry mate, o mocnej goryczy, iście męskiego aromatu ziela z Paragwaju. 




Dla kogo

Na pewno nie będzie to produkt dla osób, które mają jeszcze wątpliwości czy yerbę można słodzić albo urąga im posmak goryczy w tradycyjnie przygotowanym mate. Jeżeli przebyliście drogę poprzez klasyczną Amandę; zobacz: "#7 Amanda Elaborada" czy różne odmiany Mate Green, to Colon może stanowić o swoistym chrzcie mateisty, który poczuł szeroko rozumianą delikatność, mogąc wejść na wyższy poziom wrażeń. 

Mocno pobudza, studenckie sesje, aktywności fizyczne i inne czynności wymagające pobudzenia, Colon w zupełności wesprze swoją mocą i goryczą, stawiającą w mig na nogi.



Zalety:

- Tradycja, moc i kunszt paragwajskiego yerba mate.

- Estetyczne opakowanie.

- Szanowana i używana przez wielu doświadczonych mateistów.

- Paragwajska, cóż, sentyment do paragwajskich marek.

- Dawka solidnego pobudzenia.

Wady:

- Nie dla początkujących, może zniechęcić goryczą.

- Dużo pyłu, wiadomo, jednym się to podoba, drugim nie.


Zobacz również: #6 Pajarito Elaborada

Odwiedź nas! Fanpage FB Yerbanature

Grupa Facebook: Yerba mate Poland

Etykiety: , ,

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna