Co lepsze? Yerba mate kontra kawa
Naturalne źródła energii
Wybór yerba mate z reguły powodowany jest potrzebą odnalezienia naturalnego źródła energii, które może zastąpić niezliczone dziesiątki wypitych kaw w ciągu tygodnia. Kawa oraz yerba mate wykazują się zawartością kofeiny, która umożliwia bardziej wydajne oddanie się codziennym obowiązkom; czy to w trakcie pracy czy w czasie wolnym.
Jak wiemy, obydwie używki pochodzą z upalnych okolic Nowego Kontynentu, gdzie wytworzyły wokół siebie zupełnie odmienne rytuały picia.
W Polsce przywykliśmy do picia różnorodnych rodzajów kaw, które najczęściej różnią się od siebie typem "sypanej" oraz "rozpuszczalnej". Oczywistym jest powód takiego stanu rzeczy, prostota przygotowania i jeszcze zbyt mała świadomość korzyści i uroku picia jakie daje yerba mate.
Jak wiemy, obydwie używki pochodzą z upalnych okolic Nowego Kontynentu, gdzie wytworzyły wokół siebie zupełnie odmienne rytuały picia.
W Polsce przywykliśmy do picia różnorodnych rodzajów kaw, które najczęściej różnią się od siebie typem "sypanej" oraz "rozpuszczalnej". Oczywistym jest powód takiego stanu rzeczy, prostota przygotowania i jeszcze zbyt mała świadomość korzyści i uroku picia jakie daje yerba mate.
O kawie
Najbardziej popularnym napojem w Polsce odnośnie wspólnych spotkań przy filiżance ciepłego napoju jest kawa oraz herbata ekspresowa. Co do kawy, wywiązała się wokół niej otoczka regularności picia, która przedkłada się na przyzwyczajenie do niezastąpionej siły pobudzenia, jakiej nie daje żadna inna, legalnie dostępna używka.
Częste propozycje typu "może małą czarną", "sypana czy rozpuszczalna" nieodłącznie towarzyszą wspólnym rozmowom przy stole na tematy wszelkiego rodzaju; przyjęło się i tak już zostanie, no, może jeszcze dorzucimy do tego woreczek z herbatką z delikatesów zza rogu.
Często suto słodzona kawa z dodatkiem mleka stanowi pewien standard korzystania, który od wielu lat towarzyszy w wielu kawiarniach, rodzinnych spotkaniach w domu.
Kawa kawie nierówna
Niestety, opakowanie dobrej gatunkowo kawy niemało kosztuje, zwłaszcza, że wymaga ona posiadania odpowiedniego młynka mogącego zmielić naturalne ziarna kawy, z przeznaczeniem do późniejszego wsypania do ekspresu do kawy, czy po prostu do filiżanki.
Zazwyczaj kawy, które kupujemy już zmielone, rozpuszczalne, wykazują się przeróżnymi technikami modyfikacji, które odbierają naturalne korzyści nawiązujące do pierwotnego składu kawy; kładąc nacisk na pobudzenie, bez pozostałych atrybutów kaw, które przyczyniają się do poprawy stanu zdrowia.
Krótko o niektórych zaletach i wadach, które oferuje prawdziwa kawa:
Zalety:
- Wypicie przeciętnej wielkości filiżanki mielonej kawy zapewnia krótkotrwałe pobudzenie (czas około 1 godziny do 1,5 h) za sprawą zawartości kofeiny w ziarnach kawowca.
- Może łagodzić problemy z niestrawnością, z biegunką.
- Może obniżać tempo rozwoju cukrzycy typu 2 oraz regulować poziom glukozy.
- Posiada wysoką zawartość antyoksydantów.
- Wykazuje się zawartością składników odżywczych takich jak m.in. ryboflawina (Wit. B2), kwas pantotenowy (Wit. B5), mangan, potas, magnez oraz niacyna (Wit. B3).
Wady:
- Pobudza wytwarzanie kortyzolu, hormonu, który przyczynia się m.in. do wzrostu stresu, a także upośledza działanie układu odpornościowego.
- Może powodować stan "wypalenia emocjonalnego", pogorszenie ogólnego nastroju.
- Może utrudniać wchłanianie takich minerałów jak: cynk, wapń, magnez itp.
- Może zwiększyć szansę zapadnięcia na nowotwór gardła (wiodącym czynnikiem jest wysoka temperatura podania) w połączeniu z paleniem papierosów, nadużywaniem alkoholu.
- Picie dużych ilości kaw dziennie jest niewskazane dla kobiet w ciąży (zawartość kofeiny).
- Subiektywnie, kultura picia yerba mate o niebo przewyższa kulturę picia kawy, która według mnie ma dość okrojony charakter rytuału, współpracy, koleżeństwa i zadowolenia.
Yerba mate
Jak wspomniałem, kultura picia yerba mate jest jeszcze zbyt mało spopularyzowana w Polsce choć rokrocznie przybywa zwolenników korzystania z legendarnego suszu Indian Guarani.
Tradycyjnie sporządzony napar charakteryzuje się łagodnym procesem wzrostu pobudzenia, a także zawiera niezliczoną zawartość przeciwutleniaczy oraz składników odżywczych.
Jeżeli chodzi o korzyści z picia yerba mate to zapraszam do przeczytania artykułu odnośnie 11 zdrowotnych korzyści, dla których powinniście pić yerba mate.
Tradycyjnie sporządzony napar charakteryzuje się łagodnym procesem wzrostu pobudzenia, a także zawiera niezliczoną zawartość przeciwutleniaczy oraz składników odżywczych.
Jeżeli chodzi o korzyści z picia yerba mate to zapraszam do przeczytania artykułu odnośnie 11 zdrowotnych korzyści, dla których powinniście pić yerba mate.
Kiedy nie warto popijać naparu z rośliny Pachamamy, yerba mate:
- Niewskazane dla osób z nietolerancją przyjmowania kofeiny.
- Picie gorących napojów może kolidować ze zwiększeniem szansy na zapadnięcie na nowotwór gardła; temperatura jest tutaj czynnikiem wiodącym (rzecz jasna w połączeniu z paleniem papierosów i nadużywaniem alkoholu).
- Duże ilości spożycia mate niewskazane dla kobiet w ciąży (zawartość kofeiny); zobacz: "Czy picie yerba mate odwadnia?".
Kawa czy Yerba?
Biorąc pod uwagę powyższe za i przeciw, yerba mate w mojej ocenie przewyższa swoją istotą picie kawy. Głównie za sprawą zdrowotnych korzyści jakie oferuje czynne picie mate, a także niezwykła, mistyczna otoczka, która łączy wielu mateistów na świecie. Nigdy nie czułem się źle po mate, a nawet wręcz przeciwnie.
Nabierałem ochoty do pracy, odchodziło zmęczenie, a także świadomość, że uzupełniam dietę w zdrowotne składniki odżywcze sprawiało, że uśmiech tak łatwo nie znikał z mojej twarzy.
Tak więc zachęcam do picia mate, już teraz dzielę się duchowo z Wami naczyniem jak przystało na prawdziwy, towarzyski sposób picia yerba mate.
A nawet kiedy nikogo nie ma w pobliżu, pierwszy łyk zawsze weźmie od Was Święty Tomasz.
Zobacz również: Yerba mate, prawda oraz fałsz. Co Ci się wydaję, a jak jest naprawdę?
Odwiedź nas! Fanpage FB Yerbanature
Grupa Facebook: Yerba mate Poland
Zdjęcia (od góry):
1. https://pixabay.com/p-563797/?no_redirect
2. https://c1.staticflickr.com/1/740/21432191473_f57e015524_b.jpg
Źródła:
1. https://circleofdrink.com/yerba-mate-vs-coffee
2. https://authoritynutrition.com/top-13-evidence-based-health-benefits-of-coffee/
3. http://www.livestrong.com/article/447467-can-coffee-deplete-magnesium/
4. http://www.livestrong.com/article/487850-effects-of-coffee-on-digestion/
Etykiety: Kawa, Ostrokrzew Paragwajski, Prawda i fałsz, Witaminy, Yerba mate, Zdrowie
Komentarze (1):
Jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest yerba mate. Sklepy oferują tak wiele rodzajów yerby, że łatwo znaleźć gatunki dające dużego "kopa", które skutecznie zastąpią kawę. Poza tym yerba jest zdrowsza i jak dla mnie smaczniejsza, polecam wypróbowanie.
Prześlij komentarz
Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]
<< Strona główna